vrijdag 15 november 2013

Optreden: VAWO, 15 november 2013. Locatie: Uithof, Utrecht.De VAWO is de vakorganisatie voor personeel van universiteiten, onderzoekinstellingenen universitair medische centra. De VAWO verleent individuele rechtsbijstand aan haar leden en behartigt hun collectieve belangen aan de cao-tafels en in de medezeggenschaps-organen. Maar de VAWO, bestuurd door mensen werkzaam binnen het wetenschapsveld, wil ook waken over de kwaliteit van het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek.
Oordeel van de opdrachtgever: "De vakbond voor de wetenschap VAWO vierde op 15 november in Utrecht haar 50-jarig bestaan en werd vereerd met een bezoek van de stellvertretender voorzitter van de Duitse onderwijsvakbond GEW, Prof. Dr. J.B. Müller. Het motto van zijn voordracht luidde Das Konzept ‘Wissenschaft als Beruf‘ personengruppenspezifisch vertieft. 

De aanwezigen mochten zich warmen aan zinnen als: Die Aufgaben der Hochschule in den Bereichen von Forschung, Lehre und wissenschaftsnaher Organisation und Verwaltung werden zur Zeit von Beschäftigten in vielfältigen Personalkategorien durchgeführt, bei denen oftmals die Wahrnehmung von auf Dauer angelegten Funktionen und die zeitliche Befristung nicht im Einklang stehen.

Gelukkig schakelde de professor op verzoek als snel over naar het Nederlands – nu ja, een soort Nederduits – en sprak hij verder vooral over de Duits-Nederlandse betrekkingen en zijn ervaringen uit de periode dat hij in Nederland woonde en werkte. Hij deed dat met verrassend veel humor, voor een Duitser. Een groot deel van het hooggeleerd publiek kreeg pas tegen het einde van de speech van Herr Professor door dat er iets niet klopte.

Zelfs de meeste sceptische wetenschappers vonden het op een middag vol serieuze voordrachten een perfect intermezzo van Pieter de Rijk."


Arie van Dalen - Chef de Bureau, VAWO.

Geen opmerkingen: