woensdag 15 april 2015

Optreden: Gemeente Boxmeer, 15 april 2015. Locatie: Catharinahof, Grave.


De samenwerking tussen de gemeenten in het Land van Cuijk (Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis) verloopt niet altijd even makkelijk. Maar eigenlijk willen ze wel door. Misschien kan iemand van buitenaf hen laten zien hoe ze dat moeten doen. Misschien is dat wel Dr. Ir. Karl-Heinz Otto, burgemeester van Goch.
Reactie van de opdrachtgever: "Zit je daar in de zaal, op een conferentie van vijf gemeenteraden en colleges uit het Land van Cuijk met elkaar te spreken over de toekomst van deze gemeenten in de regio. In afwachting van de gastspreker waarvan we de naam nog niet kennen. Komt een half uur voor het moment daar is een persoon binnengewandeld die aan de tafel bij de burgemeesters gaat zitten. Hij wordt allerhartelijkst door hen begroet; ze zullen hem wel kennen. Ik niet. En ja, het blijkt een collegaburgemeester uit het naburige Goch in Duitsland te zijn. 
 
Nou dat Herr Doktor Ingenieur waarmee hij zichzelf voorstelt is nou typisch Duits. Wij staan daar anders in. En dan komt er ook nog een hele brei aan moeilijke Duitse woorden. Ik haak al snel af. Maar warempel, de spreker wordt gewezen op de gemaakte afspraak in het Duits de zaal toe te spreken. Gelukkig maar.

Natuurlijk komt er dus steenkolenduits over de bühne zoals we dat van ons Koninklijk Huis kennen. Altijd wel vermakelijk op zich al. Maar deze burgemeester (die dus een fake burgemeester is in de persoon van Pieter de Rijk) neemt ons heel geleidelijk aan en heel fijntjes mee in steeds meer komische speech, waarbij de vergelijkingen tussen Nederland en Duitsland toch vaak in ons nadeel (net als bij voetbal) uitpakken. Maar dan liggen we wel krom van het lachen. En we blijven lachen. Ik vraag me af of ik nou degene ben die op enig moment door heeft dat we zélf voor de gek worden gehouden. Bij iedereen ligt dat moment anders, naar later blijkt.

Het was een hele avond, met zeker een pittige discussie, maar oh wat waren we allen blij dat we als organisatie Pieter de Rijk hadden ingehuurd voor deze act. Het nam alle op dat moment opgebouwde spanning weg. En mede daarom was het een geslaagde conferentie. Wat hebben we gelachen. En de volgende ochtend vroegen niet voor niets zovelen aan me: waar heb je díe vandaan gehaald? Dat zegt genoeg."

Toon Cornelissen - Raadsgriffier gemeente Boxmeer.
Geen opmerkingen: